Shiatsu

Shiatsu betekent letterlijk “vingerdruk”. Het is een massagevorm waarbij druk wordt uitgeoefend op de meridianen. De druk wordt meestal met de handpalm of duim gegeven. Hierdoor kan het lichaam blokkades (oorzaak van ziekten) loslaten, ontspannen, openen en “gevoed” worden. Zo wordt de energiestroom in de meridianen (energiekanalen) gereguleerd. Er wordt invloed uitgeoefend op de huid, spieren, botten, bloedvaten, zenuwen, lymfevaten en endocriene klieren, organen, ... De zelf-genezende kracht van het lichaam wordt zo gestimuleerd.
Shiatsu is een Japanse geneeswijze die naast de massage ook medicinale voeding omsluit: macrobiotiek en een levensstijl die je aanmoedigt om in harmonie met je persoonlijkheid, je constitutie, je leeftijd en de seizoenen te leven.

Diagnose

Meestal begin ik een behandeling met shiatsu omdat het zeer rustgevend is en een goed diagnostisch middel is. Doordat er ritmisch op een uitademhaling druk uitgeoefend wordt kom je gemakkelijk in contact met je lichaam en ontspant het zenuwstelsel.
Het samenkomen van onze ademhaling laat mij toe om diepgaand contact met jou te maken.
Ik kan luisteren naar wat je lichaam mij te vertellen heeft. Zo kan ik invoelen op de beweeglijkheid van je gewrichten, je wervelkolom; de spanning van je spieren, pezen en organen. Aan de hand van dit "onderzoek" doen we dan verder ...

Is Shiatsu pijnlijk? 

Neen, ik ben ervan overtuigd dat ontspanning de beste toestand is om het lichaam te laten herstellen. Ik werk zacht en met grote aandacht op hoe jouw lichaam reageert. De druk is een signaal om daar met je aandacht te komen en de spanning op een uitademhaling los te laten. We gaan nooit verder dan wat jouw lichaam aankan. We zoeken altijd een mooi evenwicht tussen efficiëntie en comfort. De meeste van mijn cliënten zakken af in een diepe heerlijke ontspanning tijdens een behandeling!

Mijn ervaring heeft me geleerd dat geen enkele klacht met een goed en blijvend resultaat kan behandeld worden als ze enkel lokaal en symptomatisch aangepakt wordt! De kennis en voeling met de meridianen helpen me om een totaalbeeld te krijgen van elke pathologie.