Prenatale lessen

Waarom pre-natale kinesitherapie?

Veel vrouwen zullen het wel zien ...of gaan het wel proberen.... Bezoekjes aan de gynaecoloog, de kraamafdeling, babywinkels, boeken lezen en erover praten geven je al heel wat informatie.

Toch worden veel vrouwen enorm verrast over door de heftigheid van de arbeid. Ook de partners staan doorgaans machteloos tegenover het hele gebeuren waar ze zo naar uitgekeken hebben. Ze geven hun vertrouwen volledig aan het medische team van het ziekenhuis.

Goed begonnen is half gewonnen!

Deze prenatale voorbereiding omvat 3-4 lessen.
Ze geven jou en je partner (les 4) een grondige voorbereiding op de natuurlijke geboorte van jullie baby. Ze kunnen ook beschouwd worden als momenten waar je eventjes quality time met elkaar doorbrengt. Stilvallen, samen ademen en jullie baby voelen is het begin van een mooie band.

Als gespecialiseerde kinesitherapeut zal ik begeleiden in het thuiskomen in je schoot.

  • Je leert je bekkenbodemspieren aanvoelen en ontspannen.
  • Leer je de diepe kracht van ademen tot in je bekkenbodem.
  • Iedereen beleeft pijn anders. We onderzoeken wat jou helpt om te ontspannen en je krachtig te voelen zodat je de weeën zo goed mogelijk samen met je partner kan opvangen.
  • Er is tijd om je eigen angsten of diepste verlangens uit te spreken. Dat brengt echt een innerlijke rust en vertrouwen.

Het maakt een enorm verschil als je je lichamelijk hebt leren afstemmen op elkaar wanneer je het ziekenhuis binnenkomt. We zien dat koppels die de lessen gevolgd hebben met meer zelfzekerheid en rust dat speciale moment tegemoet gaan. Er is minder angst en pijn (bestrijding) nodig. Samen beleven ze de geboorte van hun baby heel bewust en dragen een mooie herinnering mee van dit intiem moment.

Prenatale voorbereiding

We gaan er vanuit dat ons vrouwenlijf gemaakt is om kinderen te baren. De natuurlijke intelligentie van ons lichaam en die van de baby weten hoe het proces het best verloopt. Naast de praktische voorbereiding van kleertjes, wiegjes en suikerbonen is het belangrijk ook je lichaam voor te bereiden op de komst van je baby. Zodat de passage door het geboortekanaal voor zowel de moeder als de baby veilig en optimaal mag verlopen.
De vrouw wordt zeer kwetsbaar op het moment dat ze haar schoot opent om nieuw leven geboren te laten worden.
Tegelijk is het ook een inwijding om te ervaren welke gigantisch oerkracht er in haar schuilgaat.
Door die krachtige ervaring bewust te beleven zal je je voor altijd herinneren hoe sterk je bent als vrouw!!!

De prenatale lessen

4 uur: 3 lessen voor de vrouw alleen, de 4de met de partner erbij

In de eerste drie lessen krijg je een grondige uitleg van het verloop van de arbeid aan de hand van de anatomische schetsen en de hormonale werking. We overlopen de indaling, passage en uitdrijving (? deze term komt voor mij nogal vreemd over maar laat het zeker staan als dit de juiste terminologie is) van je baby en hoe je daar mee om kunt gaan.
Ik luister ook naar je verwachtingen, angsten en bezorgdheden.
Je leert contact maken met je buik en bekkenbodem om daar ruimte en ontspanning te vinden.
Het is zeer belangrijk dat je een goed en comfortabel invoelen met je bekkenbodemspieren en baarmoedermond opbouwt. We oefenen op de bal om de weeën met ademhaling en ontspanningsoefeningen op te vangen. We gaan ook na hoe jouw lichaam reageert op pijn.

Met partner is er een algemene herhaling van de 3 lessen.
Met de partner doorlopen we wat we gezien hebben de eerste 3 lessen zodat hij je actief kan mee begeleiden, mee kan ademen en je de nodige ondersteuning geven. Je leert met een aantal communicatievaardigheden juist aangeven wat je echt nodig hebt. Dit komt je later nog goed van pas in je gezinssituatie! We gaan ook een aantal partnerhoudingen uitzoeken waarin jullie samen op een ontspannen manier de weeën kunnen opvangen. Er worden ook een aantal massagemogelijkheden aangeleerd waar jullie je beide comfortabel bij voelen. En vele praktische nuttige tips!!!