Doula, Of bevallingscoach

Doula is oud-Grieks voor ”dienende” vrouw. Soms wordt deze term ook in verband gebracht met "la Dolorosa", de vrouw die de pijn wegneemt.

De doula is in de V.S. en in Nederland al een paar jaar terug ingeburgerd. De laatste decennia is bevallen een medische, steriele aangelegenheid geworden in ziekenhuizen. Daar kan de vroedvrouw wegens hoge werkdruk niet de hele tijd aanwezig zijn. De gynaecoloog komt meestal pas op het laatst erbij. Door deze ontwikkelingen ervaren barende vrouwen dikwijls dat ze er alleen voor staan.

lees hier enkele geboorteverhalen

Het ondersteunende en vertrouwde gezelschap van buurtvrouwen of familieleden die de barende vrouw met raad en daad bijstaan, en niet van hun zijde afweken is er nu niet meer bij. Dit gemis komt de doula opvullen. Ze blijft gedurende de hele arbeid dicht bij de vrouw. Ook de papa’s worden mee ingewijd in dat grote mysterie van de bevalling waar hun vrouw doorgaat.

Ze zal geen medische handelingen uitoefenen, maar de vrouw ondersteunen door een dragende en ontspannen sfeer te creëren. Kortom een steun en toeverlaat zijn om het comfort maximaal te verhogen tijdens de hevigheid van de weeën. Ze is een wijze, kundige vrouw die je samen met de andere door het geboorteproces loodst.

Dat kan betekenen: massage geven, voeten warm houden, de arbeidkamer rustig te maken door het licht te dempen, je te ondersteunen als je wilt verplaatsen. Of ook: vertalen wat de vroedvrouwen of dokter zeggen enz. Het zit in de kleine gebaren die je de veiligheid en het zelfvertrouwen geven om helemaal door je arbeid te gaan.

Je kunt me ook vragen als je als alleenstaande bewust ongehuwde moeder naar je bevalling gaat.

Gedurende al de jaren dat ik met zwangere vrouwen bezig ben mocht ik heel wat bevallingen mee beleven, en heb ik honderden geboorteverhalen mogen horen.
Het is vanuit deze ervaring en diepe verwondering dat ik deze intieme verbinding aanga.